Penubuhan

Penubuhan

Lapangan Terbang Simpang (1956)

Pada tarikh 25 Oktober 1960 setelah akhir Darurat Malaya, British Royal Air Force menyerahkan pangkalan udara pertama mereka di Malaya kepada Tentera Udara Diraja Persekutuan. Pangkalan ini yang dikenali dengan nama Lapangan Terbang Simpang, telah ditubuhkan pada tarikh 1 Jun 1941 dan terletak di Sungai Besi, Kuala Lumpur yang pada ketika itu adalah sebahagian daripada Selangor.

Majlis Penyerahan Pesawat Twin Pioneer Kepada Malaya Di London (1958)

Pesawat Lang Rajawali

Pesawat pertama yang dimiliki oleh TUDM ketika itu adalah Scotland Aviation Twin Pioneer yang telah diberi nama “Lang Rajawali” oleh Perdana Menteri ketika itu iaitu Tunku Abdul Rahman. Beberapa anggota anak jati Melayu yang ketika itu berkhidmat dengan Royal Air Force telah ditukarkan untuk berkhidmat bersama pesawat tersebut.

Pesawat Canadair CL41G Tebuan

Krew Pesawat Tebuan (1967)

Peranan yang dimainkan oleh TUDM awalnya terhad kepada komunikasi dan sokongan operasi darat terhadap pemberontak komunis ketika Darurat Malaya. TUDM menerima pesawat pejuang pertama dengan penghantaran 20 Canadair CL41G tebuan (versi bersenjata dari pelatih Tutor Canadair). TUDM juga menerima helikopter Aérospatiale Alouette III, digunakan dalam peranan penghubung.

Pesawat Alouette III

Dengan terbentuknya Persekutuan Malaysia pada tarikh 16 September 1963, nama Tentera Udara Diraja Persekutuan telah diubah menjadi Tentera Udara Diraja Malaysia atau Royal Malaysian Air Force. Beberapa jenis pesawat baru juga telah diperkenalkan ke dalam perkhidmatan. Ini termasuk pengangkutan Herald Handley Page dan De Havilland Canada DHC -4 Caribou. TUDM menerima Sikorsky S-61a-4 helikopter pada tahun enam puluhan dan awal tahun tujuh puluhan dan digunakan dalam peranan pengangkutan. TUDM mendapatkan kemampuan pertahanan udara ketika Kerajaan Australia berbesar hati menyumbangkan 10 bekas pejuang RAAF CAC Sabre dan ditempatkan di Pangkalan Udara Butterworth.

Pesawat Herald Handley Page

Pesawat DHC-4 Caribou

Setelah pengeluaran pasukan tentera Inggeris dari Malaysia dan Singapura pada akhir 1971, perjanjian lima negara diantara Malaysia, Singapura, New Zealand, Australia, dan United Kingdom telah dimeterai. Ini bertujuan untuk mengukuhkan pertahanan udara negara didalam melawan sebarang pencerobohan dari luar ke ruang udara Malaysia. Rentetan daripada perjanjian itu, Royal Australian Air Force telah ditugaskan untuk mempertahankan skuadron Mirage IIIO di Pangkalan Udara Butterworth dan ini adalah sebagai sebahagian daripada komitmen terhadap Five Power Defence Agreement. Skuadron ini telah ditarik pulang semula ke Australia pada tahun 1983. Namun demikian pihak RAAF masih kerap membuat penerbangan ke Pangkalan Udara Butterworth dari masa ke semasa sehingga hari ini.

RAAF Di Pangkalan Udara Butterworth (1970)